Έντερο
α) ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Δυσκοιλιότητα:
Ορισμός: Για τουλάχιστον 3 μήνες θα πρέπει να ισχύουν δύο και άνω από τα ακόλουθα:
- Εργώδης αφόδευση
- Μη-τακτική ή ατελής εντερική κένωση
- Σκληρά κόπρανα
- Δύο ή και λιγότερες κενώσεις τη βδομάδα
Διατροφική Παρέμβαση:
- Εξατομικευμένος Σχεδιασμός Διαιτολογίου για την καταπολέμηση της Δυσκοιλιότητας,πλούσιο σε φυτικές ίνες, υγρά κλπ
- Ενθάρρυνση για αύξηση της Σωματικής Δραστηριότητας
- Ενθάρρυνση για αποφυγή της καταστολής του αντανακλαστικού της αφόδευσης
β) ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ("Σπαστική Κολίτιδα" )
Προσβάλλει το 10-20% των ενηλίκων, με τις γυναίκες να υπερτερούν και είναι το σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων λόγω της υπερδραστηριότητας του παχέος εντέρου και του ορθού,χωρίς καμία συνοδή οργανική αλλοίωση.
Έχει δειχθεί ότι η συχνότητα των συμπτωμάτων αυξάνεται με το στρες, διάφορους διατροφικούς παράγοντες και φάρμακα, με την καφεΐνη και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η συμπτωματολογία αφορά Κοιλιακή διάταση και πόνο, ανωμαλίες των κενώσεων και μεταβολές στη σύσταση των κοπράνων.
Διατροφική Παρέμβαση:
- Στους Πάσχοντες από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, δεν υπάρχει ένας κανόνας,αλλά ακολουθείται διατροφική παρέμβαση βάσει ύφεσης ή έξαρσης των συμπτωμάτων. Συνεπώς, έπειτα από προσεκτική εκτίμηση το διαιτητικού, φαρμακευτικού και κοινωνικού ιστορικού του πάσχοντα, ακολουθεί ο εξατομικευμένος σχεδιασμός διαιτολογίου, ούτως ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς.
γ) ΙΔΙΟΠΑΘΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Τα χρόνια παθολογικά ευρήματα του πεπτικού σωλήνα, με κυριότερα την Ελκώδη Κολίτιδα και την Νόσο του Crohn.
ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Εκδηλώνεται συνήθως για πρώτη φορά κλινικά, μεταξύ των 20-30 ετών & παραμένει εσαεί, εκτός κι αν εκδηλωθεί μεταξύ των 50-60 χρόνων,το οποίο είναι σπανιότερο. Τα συχνότερα συμπτώματα αφορούν την ύπαρξη διάρροιας και την απώλεια αίματος από το ορθό.
Διατροφική Παρέμβαση:
- Σχεδιασμός Διαιτολογίου Αναλόγως Σταδίου της Νόσου: Σε περίπτωση Έξαρσης→ Υδρική Δίαιτα & Έπειτα Δίαιτα Χαμηλού Στερεού Υπολείμματος Σε πιθανότητα συνοδών στενώσεων→ Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
δ) ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ Crohn
Χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα του γαστρεντερικού αυλού, κυρίως του ειλεού του λεπτού εντέρου και του κόλον.
Πολλές φορές πριν τη διάγνωση, παρερμηνεύεται ως έξαρση σκωληκοειδίτιδας λόγω του οξέως άλγους στο δεξιό λαγόνιο βόθρο. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει από Διάρροια, Απώλεια Βάρους, Κοιλιακό Άλγος,Αιμορραγία ορθού έως Ήπιο Πυρετό και Αρθρίτιδα.
Διατροφική Παρέμβαση:
- Σχεδιασμός Ειδικού Διαιτολογικού Πλάνου, που στοχεύει στην αποφυγή εμφάνισης: α) Αναιμίας β) Διαταραχών πήξης αίματος λόγω έλλειψης βιταμίνης Κ γ) Τετανίας από έλλειψη βιταμίνης D
ε) ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ
Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη, χαρακτηρίζεται από μια εσαεί δυσανεξία στη γλιαδίνη,που περιλαμβάνει ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις που εντοπίζονται στο εγγύς λεπτό έντερο. Διατροφή χωρίς γλουτένη επιφέρει την απομάκρυνση της συμπτωματολογίας και κατ’ επέκταση των ιστοπαθολογικών ανωμαλιών.
Διατροφική Παρέμβαση:
- Σχεδιασμός Διαιτολογίου ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ (το οποίο ακολουθείται ΕΦ' ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ)
- Διατροφική Εκπαίδευση πάνω στα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και σε αυτά που είναι ελεύθερα γλουτένης